1. Welcome to the new home for MySportTrac.com!

    Please click here to find all the info about the move to the new site!

    To access your account you will need to reset your password here

Transmission

Thread in 'Automatic Transmission' started by Ross Perry, Oct 30, 2016.

  1. Ross Perry

    Ross Perry Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 30, 2016
    Location:
    Spring Hill, FL
    Well today I replaced my transmission filter and added back in new fluid. Hoping it would fix my problem, that's a no go.



    So here's my problem. Going from 1st gear to 2nd ONLY I hear a high pitch noise for about a second or 2. Every gear change after that is fine. Just going from 1st to 2nd. Have no idea if this is slipping or something else. Can feel it also it's not really bad but you can feel it.



    Anyone have an ideas and if it is how much do you think it'll cost to get it fixed?
     
  2. Chris Taylor

    Chris Taylor Well-Known Member 1st Gen Owner V6 Engine

    Messages:
    679
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 27, 2002
    Location:
    Toledo, OH
    Get it looked at quick. Is the OD light flashing? That's a big sign of a major tranny problem. The trannys in the Gen 1s were not great, as you can read about here, but getting them looked at fast when a problem pops up is the best way to keep from maybe having to replace one, which is REALLY expensive.
     
  3. Vic Sorlie

    Vic Sorlie Well-Known Member 2nd Gen Owner V8 Engine

    Messages:
    1,106
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Dec 6, 2010
    Location:
    Colleyville, TX
    Problems with the 5R55 transmission in these Tracs are well known. Do a 'net search and you'll see. IMO most result from lack of fluid maintenance. You're prolly looking at need for rebuild or replacement, a major expense.
     
  4. Ross Perry

    Ross Perry Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 30, 2016
    Location:
    Spring Hill, FL
    Sorry this took so long to reply back about this problem, it seems to have fixed it's self after a while. It no longer makes the noise it was making and have not had any problems since it stopped.
     

Share This Page