1. Welcome to the new home for MySportTrac.com!

    Please click here to find all the info about the move to the new site!

    To access your account you will need to reset your password here

Outside Temp Reading

Thread in 'Gauges and Dashboard' started by Chris Whitman, Nov 21, 2010.

  1. Chris Whitman

    Chris Whitman Active Member 1st Gen Owner V6 Engine

    Messages:
    485
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 28, 2004
    Location:
    Pickering, ON
    Hey guys,

    My outside temp is always wrong on cold days... It reads warmer by 10 to 15 degrees every day... on Hot days its actually correct. So I am not sure if its the sensor thats broken or could it be something else? Might it be registering radiant heat in the engine bay on Colder days?



    Cheers

    Whit
     
    Last edited by a moderator: Nov 21, 2010
  2. EddieS'04

    EddieS'04 Well-Known Member 1st Gen Owner 2 Wheel Drive V6 Engine

    Messages:
    16,851
    Likes Received:
    7
    Joined:
    Sep 26, 2004
    Location:
    Pasadena, TX
    My '04 has read 10 degrees off since new. I dont pay any attention to the overhead anyway.
     
  3. Mark K 2

    Mark K 2 Well-Known Member 1st Gen Owner V6 Engine

    Messages:
    2,511
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Mar 22, 2002
    Location:
    Baldwin, WI
    My 2001 has read one degree too high since new. :grin:
     
  4. Robert Gay

    Robert Gay Member 1st Gen Owner V6 Engine

    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 7, 2010
    Location:
    Page, AZ
    My '03 was generally within 2-3 degrees. My '04 doesn't have an overhead temp/compass display so I can't really compare well.
     
  5. Chris Whitman

    Chris Whitman Active Member 1st Gen Owner V6 Engine

    Messages:
    485
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 28, 2004
    Location:
    Pickering, ON
    Well it gets worse the colder outside it gets.... Last night it was -8 and it was telling me it was +13... Thats way off...It used to be pretty good... But has all of sudden become very wrong most of the time.



    Whit
     
  6. Bob McDonald

    Bob McDonald Well-Known Member 1st Gen Owner V6 Engine

    Messages:
    1,173
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 24, 2001
    Location:
    Fullerton, CA
    I think the first thing would be to make sure the sensor hasn't a buildup of dirt or crud on it. I think that would allow the true ambient temp air flow to strike the sensor and give it a chance to be as accurate as it can be.
     
  7. Chris Whitman

    Chris Whitman Active Member 1st Gen Owner V6 Engine

    Messages:
    485
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 28, 2004
    Location:
    Pickering, ON
    Any have a rough idea what the price of a new sensor is?? I will just buy a new one if its not that much and plug it in...



    Whit
     
  8. EddieS'04

    EddieS'04 Well-Known Member 1st Gen Owner 2 Wheel Drive V6 Engine

    Messages:
    16,851
    Likes Received:
    7
    Joined:
    Sep 26, 2004
    Location:
    Pasadena, TX
    Bob, the probe on my '04 is a teflon coated thermistor. Thermistors work or they dont. Never dirty and more acurate than thermocouples. The problem is in the reciever, calibration. Most likley bangledesh by 10 yr olds.
     
  9. Willie Anglin

    Willie Anglin Active Member 1st Gen Owner V6 Engine

    Messages:
    215
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 2, 2010
    Location:
    Burnsville, NC
    My 05 does not display at all.
     
  10. Richard McAlister

    Richard McAlister Active Member 2nd Gen Owner V8 Engine

    Messages:
    478
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Apr 20, 2008
    Location:
    Collinsville, OK
    If you have an overhead console and it doesn't display the temp or direction, use the repair on this link:



     
  11. Willie Anglin

    Willie Anglin Active Member 1st Gen Owner V6 Engine

    Messages:
    215
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 2, 2010
    Location:
    Burnsville, NC
    Thanks very much for the link, I will take a look.
     
  12. Willie Anglin

    Willie Anglin Active Member 1st Gen Owner V6 Engine

    Messages:
    215
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 2, 2010
    Location:
    Burnsville, NC
    Again thanks for the link. First that must be a nice camera to take pics of something that small. Wow, the link made the thing look larger than it was and to be able to soldier that thing is pretty good. I found it was the issue with mine and I pushed on it with my finger and it lit up. I went around town to get someone to soldier and no one could do it. SO, I rigged it by drilling a hole in the little cover plate over the 510 bad whatever it is and then screwed a screw through it until the display came on. I then ground the little screw to the right height and put just enough pressure on it to keep it lit. I am interested in how long it will work. I know I am crazy so just keep it to yourself :grin::grin:
     
  13. Steve McKellop

    Steve McKellop Well-Known Member 1st Gen Owner V6 Engine

    Messages:
    2,399
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 7, 2009
    Location:
    Denver, NC
    Wow ! ! You ARE from pretty far up the hill aren't you!!:bwahaha:
     
  14. Willie Anglin

    Willie Anglin Active Member 1st Gen Owner V6 Engine

    Messages:
    215
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 2, 2010
    Location:
    Burnsville, NC
    Life long hillbilly!!!! We have to pump in sunshine.
     
  15. TONY MAKARYK

    TONY MAKARYK Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 28, 2004
    Location:
    STRONGSVILLE , OH
    Where do I find the so called link?
     
  16. TONY MAKARYK

    TONY MAKARYK Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 28, 2004
    Location:
    STRONGSVILLE , OH
    I am new to this new web page.Everyone keeps saying check the link for the repair. Well how do I get to the link?
     
  17. swshawaii

    swshawaii Well-Known Member 1st Gen Owner 2 Wheel Drive V6 Engine

    Messages:
    4,910
    Likes Received:
    10
    Joined:
    Feb 27, 2009
    Location:
    Kailua-Oahu, Hawaii
    Tony. what issue(s) are you having with your outside temperature gauge? Display out, wrong temp, etc. Please give a general description of the problem you're having. Googled "outside temperature" on EF, and hopefully there will be a useful link. If not, please reply back.
    https://www.google.com/search?q=exp...ome..69i57.21468j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

    PLEASE take 10 seconds to complete your THREE vehicle details. (Generation, drive, engine) Thanks!
    https://www.sporttrac.org/account/join-user-groups
     

Share This Page